Tio saker att göra på stranden

Sol och värme betyder oftast långa dagar på stranden. Men hur gör man när barnen börjar bli uttråkade redan efter ett par timmar? Här är 10 förslag på härliga strandlekar – för alla åldrar.

1. Sandslott eller sandgubbe

En klassiker som aldrig går ur tiden, där alla kan vara med. Dela ut arbetsuppgifter, någon kan leta upp fina stenar och någon annan kan hämta pinnar för att dekorera eller ta ansvar för att gräva vallgraven runt slottet. Det går såklart bra att gräva med händerna - men hink och spade underlättar. Har ni tävlingssugna deltagare kan man sätta klockan och se vem som kan bygga det största slottet på kortast tid! För de som vill ha lite variation: bygg en sandgubbe. Minsta lika kul som att bygga en snögubbe och den här smälter garanterat inte i värmen.

2. Luffarschack i sanden

Ett roligt och enkelt sätt att aktivera sig är att spela några parti luffarschack i sanden. Rita med en kvist eller använd stenar, snäckor eller pinnar som symboler. Tre av samma på rad vinner!

3. Dragkamp

Dragkamp känner de flesta till. Rep behövs inte, knyt bara ihop ett par handdukar! Rita sedan en linje i sanden och dela upp er i två lag med ungefär lika mycket muskler på varje sida. Sedan är det bara att börja! Oftast blir det många skratt och som tur är landar man ju mjukt i sanden.

4. Sandbegravning

Det låter värre än vad det är. Det handlar helt enkelt om att tävla om vem som kan begrava sin kompis hela kropp (inte huvudet) under sanden. Den snabbaste vinner! Känns det jobbigt att få sanden över hela kroppen - satsa på sandbegravning av benen. Garanterat kul för både stor som liten. Men tänk på att det blir obligatoriskt bad efteråt!

5. Skattjakt

Att leta efter skatter är spännande. Skatten behöver inte vara värdefull (hoppa med andra ord över plånboken och bilnycklarna). Satsa istället på något så enkelt som en liten låda med kex eller en vacker sten! Turas om att gömma den och sedan får barnen leta med hjälp av ledtrådar. Råkar du ha med dig papper och penna kan du dessutom göra en enkel skattkarta.

Barn som leker i sanden


6. Städa stranden-tävling:

Att tävla i att städa på stranden låter kanske trist. Men de flesta barn tycker att det är roligt att vara sakletare, tävla mot varandra och samtidigt göra något bra för naturen. Det enda som behövs är två påsar. Dela upp i två lag, ställ klockan och tävla om vem som kan samla ihop mest skräp på utsatt tid.

7. Bli en strandkonstnär:

Att måla med vattenfärg och försöka fånga sjöns och himlens blå nyanser är en bra uppgift, speciellt en stilla stämningsfull dag. Packa med papper, vattenfärger, penslar och en mugg.

8. Flyta eller sjunka-övningar:

Låt barnen få varsin hink som de fyller med vatten. Sedan gäller det att de ska leta upp 5 saker som de tror flyter och 5 saker som de tror sjunker. Gör sedan testet tillsammans och fundera kring varför vissa saker lägger sig på ytan medan andra sjunker till botten.

9. Samlaraktiviteter

Dela in barnen i två grupper med varsin hink. Låt dom samla saker antingen i vattnet, på stranden eller i skogen intill. Det kan till exempel vara så många olika sorters stenar som möjligt, olika växter eller djurarter (sniglar, insekter, småfisk). Sedan får barnen visa och berätta vad de hittat, eller göra varsin liten strandutställning som de vuxna får gå på. Det går också att använda de insamlade stenarna för att stapla ett torn och se vem som kan bygga högst utan att det rasar.

10. Kortspel

Packa med en kortlek i strandväskan, så har ni många timmars tidsfördriv. För de yngsta barnen kan det vara roligt att plocka med ett Memoryspel och öva minnet mellan badstunderna!

Här hittar du våra badplatser

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Hitta Växjös bästa lekplatser

Sidan uppdaterades den 7 juli 2020