Hitta Växjös bästa lekplatser

Solen skiner och barnen behöver aktiveras – men var? Lekplatsen närmast har kanske mist sin glans efter många besök. Tur då att det finns mer än 100 härliga lekplatser kvar att upptäcka. Kanske den bästa finns där du minst anar det.

De mest välkända lekplatserna i Växjö är utan tvekan Strandbjörket, söder om lasarettet och Linnés värld vid domkyrkan. Den senare är inspirerad av den berömda botanikern Carl von Linnés 1700-tals värld. Men! Det finns många fler guldkorn till lekplatser som ligger dolda i olika bostadsområden. Ta familjens minsta och ge er ut på lekplatsjakt i Växjö med omnejd!

Lekplatser att upptäcka

Geometriparken vid Trummen.

Många former vid lekplatsen Geometriparken.

Lekplatsen Geometriparken

Med närhet till sjön Trummen och sagolika Teleborgs slott finns en ny härlig lekplats som många missar. Kanske avskräcker det att parken är inhägnad och ligger nära en förskola – men lekplatsen är offentlig och alla är varmt välkomna. Parken har fått namnet Geometriparken eftersom den utformats utifrån olika geometriska former som traditionellt använts i äldre parker. Här får formerna istället ett nytt uttryck och blir både mötesplats och lekplats. 
Område: Teleborg, Växjö
Tillgänglighetsanpassad: Nej
Toalett: Ja, vid den närliggande badplatsen 50 meter bort.
Fika: Bara några hundra meter från lekplatsen hittar ni Brygghuset som serverar enklare lunch, fika och glass.
Hitta dit: Vid sjön Trummens strand, intill bostadsrättsförening Limnologen hittar du Geometriparken.

Karta till Geometriparken Länk till annan webbplats.

Lekplats Araby

Lekplatsen Arabyparken

Här hittar du en fin stadsdelspark där även de större barnen kan trivas. Eller vad sägs om att öva smidigheten på klätterväggar eller köra en stunds basket på asfaltsplanen? Beachvolleyplanen är också poppis! Tubrutschkana och gungor finns för de mindre, och sittbänkar för den trötta. Området är omgärdat av vacker parkskog och generösa gräsytor där många picknickfiltar får plats. I anslutning till lekplatsen finns även en spännande rosenträdgård.
Område: Araby, Växjö
Tillgänglighetsanpassad: Nej
Toalett: Nej
Fika: Ta med egen fikakorg, bord och sittplatser finns.
Hitta dit: Ligger mitt i stadsdelen Araby, mellan Bokelundskolan och Centrumskolan.

Karta till lekplatsen i Arabyparken Länk till annan webbplats.

Barn leker vid Hovs aktivitetspark

Lek och bus vid Hovs spännande aktivitetspark.

Hovs aktivitetspark

Fotboll, basket, inlines, kickbike, skateboard och klättring! Det är några av aktiviteterna som barnen kan ägna sig åt på Hovs aktivitetspark. Multisportplanen inbjuder till spring och lek och på pumptrackbanan övas balans och teknik på hjul. Här kan barnen umgås över åldersgränserna samtidigt som parken blir en trevlig träffpunkt för föräldrar och andra vuxna. En av parkens mest populära redskap är den härliga klätterställningen i modell större. Belysning, växter och trevliga sittplatser inbjuder till många timmars lek och rörelse.
Område: Hov, Växjö
Tillgänglighetsanpassad: Ja
Toalett: Nej
Fika: Ta med egen fikakorg, bord och sittplatser finns.
Hitta dit: Parken ligger ligger mellan Skogslyckevägen, Trumpetvägen och Klarinettvägen i stadsdelen Hov, Växjö.

Karta till Hovs aktivitetspark Länk till annan webbplats.

Lekplatsen Sagolandet

Lekplatsen Sagolandet

Inbäddad mellan lummig skog och bostadshus vid stadsdelarna Teleborg och Vikaholm hittar du lekplatsen Sagolandet. Här samsas en stadsmur i trä med en stadsport och små lekhus på torget. På en kulle utanför stadsmuren står ett torn där barnen kan hålla utkik. Mest populär är nog ändå linbanan, där både små och stora snabbt kan swisha sig fram genom luften i ett rejält bildäck.
Område: Teleborg/Vikaholm, Växjö
Tillgänglighetsanpassad: Ja, till vissa lekredskap
Toalett: Nej
Fika: Ta med egen fikakorg, bord och sittplatser finns.
Hitta dit: Sagolandet ligger mellan Teleborg och Vikaholm. Ta Teleborgsvägen söderut, sväng höger in på Torpavägen, sväng vänster in på Allmogevägen, sväng vänster in på Hemmansvägen och fortsätt in på Sätervägen.

Karta till Sagolandet Länk till annan webbplats.

Lugnets park

Lekplatsen Lugnets park

Ni som föredrar en mysig och inbjudande lekplats med mormorskänsla har hittat rätt. Lugnets park är en helt ny stadsdelspark i gammal miljö med en historia av odling. Här samsas stenmurar, rosor och syréner med gamla knotiga fruktträd och klassiska rabatter från förr. Lekplatsen har bondgårdstema där barnen kan rida på lekskulpturer som ko, häst, grisar och köra traktor. När du vill äta matsäck eller pausa från lekandet finns det gott om sittplatser i den lantliga miljön runt parken.
Område: Hovshaga, Växjö
Tillgänglighetsanpassad: Nej
Toalett: Nej
Fika: Ta med egen fikakorg, bord och sittplatser finns.
Hitta dit: Lugnets park ligger på norra Hovshaga. Ta Kungsgårdsvägen norrut och sväng höger in på Lugnets väg.

Karta till lekplatsen på Lugnets park Länk till annan webbplats.

Lekplatser utanför Växjö

Passa på att kombinera lekplatser och sightseeing utanför staden. I flera mindre orter utanför Växjö finns inbjudande lekplatser som nyligen fått flera nya lekredskap:

  • I Åryd (vid Bokvägen) Länk till annan webbplats. kan barnen gunga, åka rutschkana och speja på Åryd från klättertornet. Åryd ligger två mil öster om Växjö och här kan du uppleva en vacker bruksmiljö med anor från 1600-talet. Strosa i den vackra lindallén eller kasta barkbåtar i ån! Den fina badplatsen är också värd minst ett dopp.
  • I Furuby intill kyrkan Länk till annan webbplats. finns en nybyggd lekplats med söta lekhus, gungor och rutschkana. Furuby ligger utmed väg 25 från Växjö mot Hovmantorp. Avsluta lekplatsbesöket med ett bad vid Furubys badplats. Här finns toalett, grill, lekplats, brygga och stora grönytor.
  • I Lammhults stationspark Länk till annan webbplats. kan både barn och vuxna roa sig. Här finns ett utegym, en scen, en mindre pumptrack-bana för cyklisten - och givetvis en lekplats. Barnen kan hoppa studsmatta, utmana det stora klätternätet, gunga och beundra utsikten från klättertornet.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

4H-gården Växjö
BootKampen Hinderbana
Skejtpark Spetsamossen
Parkourpark Spetsamossen

Sidan uppdaterades den