I skuggan av Vasa

Sommaren 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg vid Stensö udde söder om Kalmar. På olika håll runt om i landet uppmärksamma detta, inte minst på Kronobergs slottsruin.

Slottet som en gång i tiden utgjorde gränspost mot Danmark har sin alldeles egen historia just vad gäller kung Gustav och Vasaätten, speciellt då det var från Kronoberg som Nils Dacke ledde Dackefejden under 1540-talets början.

Utställningen I skuggan av Vasa tar sikte på Småland, Kronoberg och Dackefejden. Vi får följa händelseutvecklingen som ledde fram till Dackes välkända bondeuppror, där bönderna gick till strid för sin sak mot Gustav Vasa. Utställningen vill visa vilka personer och faktorer som låg bakom det som skulle komma att bli det största bondeuppror som norden sett.

I skuggan av Vasa visar även Kronobergs slotts utveckling över tid – från liten biskopsborg på 1300-talet, till modernt slott under 1500-talet, till ruin redan under 1600-talet. Vi får följa med från det att man på allvar börjar satsa på slottet och dess försvarsfunktion, till det att rikets gräns flyttas söderut och slottet inte längre fyller samma funktion, och istället blir till stenbrott åt nya byggnader inne i Växjö stad.

Utställningen pågår till 30 augusti.

Mer information

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den 24 juni 2020