Upplev Växjös stjärnmärkta restauranger

Sex utvalda av Guide Michelin och White Guide

Att någon oberoende och kunnig testat det man planerar att köpa eller besöka, kan kännas tryggt. På bara några knapptryck får man veta vad eller vilka som håller måttet. I Växjö kommun finns flera restauranger som enligt Guide Michelin och White Guide utmärkt sig positivt vid sådana bedömningar. Kanske dags att prova ett av de sex ställen som klarat gourmeternas krav?

Att få en, två eller tre stjärnor i Guide Michelin är få förunnat. I Sverige är det bara 18 kök som platsar i den internationellt etablerade restaurangguiden, som funnits i över 100 år. En av de restauranger som lyckats knipa en stjärna är Växjös PM & Vänner. I motiveringen fokuserar Guide Michelin bland annat på hur PM arbetar med småländska, närodlade råvaror.

Att PM & vänner dessutom kan stoltsera med att ha blivit utnämnda till Sommeliererns dryckesupplevelse 2016-2020 av Restaurangvärlden, har en av världens bästa vinkällare och sommelierernas sommelier Rubén Sanz Ramiro samt fick White guides pris som årets bästa hotellupplevelse 2018 gör ju inte saken sämre.

Hos White Guide, som funnits sedan 2005, lägger de oberoende testarna stor vikt vid innovation, hållbarhet och progressivitet. Matupplevelsen är det viktigaste och flest poäng erhålls om man är smaksäker och har personlighet. De andra kategorierna man tittar på är dryck, service samt miljö och stämning. Istället för stjärnor har White Guide olika omdömen för de som klarar sig igenom testet; global mästarklass, mästarklass, mycket god klass, god klass eller rekommenderad.

- Det behövs absolut guider idag när utbudet av restauranger är så stort och människor blir allt mer intresserade av att hitta bra mat och dryck. Vi finns för att skapa nytta för konsumenten - en trovärdig och oberoende källa för den som ska ut och äta. Ett annat viktig mål för oss är att sprida inspiration till restaurangägare och kockar och föra utvecklingen framåt, säger Ami Hovstadius på White Guide.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

PM & Vänner Matsal
Izakaya Moshi
Kafé de luxe

Sidan uppdaterades den