Mångkampare i mat och dryck
- stjärnorna tipsar

En är från Boaryd, en från Järfälla. Men friidrotten har fört dem båda till Växjö. Stavhopparen Angelica Bengtsson bor här på heltid medan diskuskastaren Daniel Ståhl pendlar mellan nya hemmet i Växjö och det gamla i Stockholm. Båda är rörande överens om att Växjö är en bra stad att bo i för den som vill äta gott, varierat och smakrikt.

- På senare år har restaurangerna i Växjö fått större personlighet och hjärta. Att gå på restaurang i Växjö är numera ett äventyr där det inte bara handlar om mat utan en helhetsupplevelse. Det läggs också mycket omsorg på matens härkomst, säger Angelica Bengtsson.

Bra matställen finns en promenad bort

- I Stockholm är det så stora avstånd. Det tar oftast mer än en timme att ta sig till den restaurang man hade tänkt sig. I Växjö däremot, har jag gångavstånd till flera jättebra krogar och matställen. Man kan nå de flesta bra ställen bara genom att promenera genom stan, säger Daniel Ståhl.

Tre veckor Växjö, en vecka Stockholm. Ja så ser livet ut för världsmästaren Daniel Ståhl numera. När han är i Växjö tillbringar han största delen av sin tid på Arenastaden, där man kan se honom i kastparken, Telekonsult Arena, Tipshallen eller High Performance Center. Det har även blivit en del hockey i Vida Arena, särskilt när Djurgården varit på besök.

- Växjöborna är så trevliga och glada. Man blir väl mottagen och accepterad trots att man är en stor och bullrig stockholmare. Fast egentligen är jag ju hälften hälsing och hälften finländare, skrattar Daniel.

Den som är sådär stor, bullrig och tränar flera pass om dagen behöver såklart en hel del energi. Daniels måltider intas ofta i närheten av Arenastaden, i alla fall om vardagarna.

- Jag äter sex gånger om dagen - frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och ett till mellanmål innan jag kvartar. Det blir ofta lite enklare käk på vardagarna och sedan lite mer fine dining på helgerna, säger Daniel.

 

PM Bar i Växjö

Angelica Bengtsson tycker om att äta i fina miljöer och tipsar om PM.

Angelica väljer mat med upplevelse

Om Angelica Bengtsson får välja restaurang, blir det ett ställe i en fin omgivning, där man serveras små portioner och där varje bit är en liten upplevelse. För henne är kvalitét viktigare än kvantitet. Det märks också på Angelicas Växjöfavoriter där smårätter och mysigt är ord som återkommer.

Angelica Bengtsson har varit en känd smålänning länge, och blev 2019 en riktig snackis när hon under stavfinalen i friidrotts-VM plötsligt bröt sin stav och föll illa, för att bara några minuter senare klara höjden 4,80 meter, vilket är svenskt rekord. En imponerande insats både mentalt och fysiskt. Och både det mentala och fysiska är viktigt för Angelica även när det gäller mat.

- När man tränar mycket måste man ju egentligen inte tänka så mycket på vad man stoppar i sig men mentalt kan det ändå kännas bra att ha koll. För om jag ätit bra vet jag att jag gjort vad jag kunnat för att lyckas. Jag märker dock att mitt humör blir dåligt om jag inte unnar mig en del choklad. Och jag prioriterar ju såklart ett gott humör, skrattar Angelica.

Smultronställen i Växjö

- Skogen vid Hovshaga är mysig att promenera i och jag brukar även knalla runt Växjösjön. Det finns även jättefin natur utanför stan. Och det kommer garanterat bli bad på Evedals badplats och någon ”bomb” från hopptornet där, säger Daniel.

- Jag håller med, Evedal är en favorit. Eller egentligen gillar jag alla sjöar, säger Angelica.

Angelica vid restaurang i Växjö

Mat- och fikatips från Angelica:

PM: Min personliga favorit. Den mysiga atmosfären och de omtumlande smakerna i små portioner passar mig perfekt.

Information om PM

SKAI: Smårätter med otroliga smaker kombinerat med en avslappnad miljö och en fantastisk utsikt.

Information om SKAI

SMAK: En gömd pärla som jag upptäckt på sistone. Som ett ställe i New York som bara de som känner till, hittar till. Mysigt och gott.

Information om SMAK

Oas: Härlig bohemisk atmosfär. Mycket veganskt vilket är perfekt för mig, för då behöver jag som laktosintolerant inte fråga om godsakerna innehåller mjölk.

Information om Oas

Kafé de Luxe: Man kan gå dit bara för ett glas, eller för att äta gott. Eller för underhållning i källaren. Inredningen är unik och en upplevelse i sig.

Information om Kafé de Luxe

Foodie: Går jag ut med familjen går vi hit. Det finns många alternativ, och allt är gott. Det här är stället att gå till när man vill ha god sushi i bufféform.

Information om Foodie

 

Utsiktsbild från 4 krogar

Daniel Ståhl tipsar om den fina utsikten mot Växjösjön från 4 krogar.

Mat- och fikatips från Daniel:

4 krogar : Bra lunch och utmärkt à la carte. Utsikten över Växjösjön är ett klart plus.

Information om 4 krogar

Umami grill: Perfekt om du är hungrig och inte har någon tid att passa. Gå in där så kommer personalen med digra kötträtter tills man nästan storknar. Trevlig personal.

Information om Umami

Östergatan: Här brukar jag oftast äta lunch efter mina kastträningspass på Arenastaden. Väldigt god husmanskost. Man blir väl bemött och känner sig hemma.

Information om Östergatan

Baked & Grill och Chili & Wok på Samarkand: Har två bra typer av buffé - asiatisk eller ”husman”. Båda variationsrika och välsmakande. Trevlig personal.

Information om bufférestauranger på Samarkand

Hennings konditori: Goda bakelser och mycket gott kaffe, hit går jag gärna för lite prat med mina vänner.
Information om Hennings konditori

Broqvists konditori: Klassiskt kafé där man blir serverad vid bordet och får kaffe i en kaffekanna. Här kan man sitta och prata i lugn och ro.

Information om Broqvist konditori

Öhrs lantcafé exteriör

Angelica och Daniel vill testa idylliska Öhrs lantcafé i sommar.

Angelica och Daniel är nyfikna på:

Öhrs lantcafé: Många i min träningsgrupp pratar så fint om närheten till naturen där. Att vare sig man sitter inne eller ute, så sitter man bland blommor. Dit måste jag åka i sommar, säger Angelica.

Information om Öhrs lantcafé

Izakaya Moshi: Har tyvärr inte varit där, men har hört mycket gott om dem så måste dit snart, säger Daniel.

Information om Izakaya Moshi

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

PM & Vänner Bistro
Systrarna Skogströms Lantcafé i Ör
Restaurang SKAI 19
Izakaya Moshi
Kafé de luxe

Sidan uppdaterades den