Stand up comedy

Det bjuds på många tillfällen då du kan uppleva stand up comedy precis som den ska avnjutas - live!

Skratt frigör endorfiner, kroppens må-bra-hormon, som minskar smärta och stress. Och som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar mer stabilt. Ett riktigt gott skratt minskar dessutom på känslor som oro och rädsla. När du skrattar i sällskap av någon du tycker om så förstärks er relation. Vi mår helt enkelt lite extra bra när vi skrattar ihop. Det kan ju vara ett tips inför en dejt till exempel...

Ståuppkomik i Växjö

I Växjö kommun kan du uppleva stand up i såväl stort som lite mindre format, och de flesta kan nog hitta något att skratta gott åt. Just nu kommer dessutom flera komiker som tillhör den nya generationen - så passa på att se dem nu så kan du skryta med att du minsann såg dem först, när de om några år fyller Globen.

Men såklart finns det också plats för säkra kort.

Evenemang i Växjö som får dig att skratta Länk till annan webbplats.

Ståuppkomiken sägs ha sina rötter i det sena 1800-talet, i amerikanska cirkustraditioner. Visste du till exempel att Mark Twain ska ha varit en mästare i ämnet? I mitten av 1950-talet fick genren ett uppsving i USA, bland annat genom komiker som Lenny Bruce och Mort Sahl. Inte helt sällan slutade föreställningarna med att komikern blev arresterad på grund av att de ständigt tänjde på gränserna kring vad man fick säga gällande frågor om sex, ras och kön.

 

I Sverige kom genomslaget under 1980-talet, även om tidiga formers bondkomik också kan ses som ståuppkomik. Föregångarna hittar vi inom revyernas kupletter som sjöngs av bland annat Karl Gerhard och Ernst Rolf

Då ett av de primära målen med ståuppkomik är att få publiken att skratta måste ståuppkomikern anpassa sitt material efter situation och publik. En komiker som inte lyckas leverera och få publiken att skratta kan själv häcklas av publiken. De flesta ståupkomiker arbetar både med att skriva och framföra sitt eget material - inte sällan om dagsaktuella politiska ämnen eller vardagliga ämnen.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den