Offentlig konst i Växjö kommun

Konst att uppleva utomhus.

Offentlig konst är den som finns ute på våra gator och torg eller på byggnader. Oftast bekostas den av skattepengar. Det kan vara en skulptur eller till och med en del av miljön som förvandlas till ett konstverk. Exempel på det sista hittar du runt sjön Trummen.

1937 tog Sveriges riksdag ett beslut om att en procent av vad det kostar att bygga en offentlig byggnad, till exempel en skola eller ett sjukhus, ska gå till konst. Tanken var att alla ska ha tillgång till konst.

Ibland skapar den offentliga konsten debatt, vilket såklart inte är så konstigt - vi gillar ju olika saker. Visste du till exempel av skulpturen Jag tänker på mig själv av Marianne Lindberg De Geer- som i folkmun kallas Bronskvinnorna - skapade ganska stor debatt när den sattes upp 2006 i samband med Växjö konsthalls invigning. Idag är det en av våra mest kända och omtyckta offentliga konstverk.

Du kan välja att ta en hel runda runt exempelvis Växjösjön och Art Site eller varför inte utse ett särskilt konstverk och slå dig ner för lite eftertanke och en medhavd fika. Kanske kan konstverket du först blir lite provocerad av ändå skapa tankar och reflektioner. Vi utmanar dig till att utmana dig själv!

Våra olika konststråk på Växjö konsthalls webbplats Länk till annan webbplats.

Karta över offentliga konstverk i Växjö kommun

Du kan klicka på punkterna, titta på bilder och läsa om varje konstverk och konstnär.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Växjö-Art Site
Glaskonst på sandgärdsgatan
Singoallas grotta & Hultaklint utsiktsplats

Sidan uppdaterades den