Loppis är poppis

Hemmet, inklusive trädgården, hos Jens Holmberg och Mariana Losonci i Öja by är fullt av fynd från loppisar och vintagebutiker. En del målar och gör de om, en del låter de naturen ta hand om. Varför inte plantera växter i en stol?

– Det är egentligen inget medvetet miljöval vi gör genom att handla mycket på second hand, säger Jens. Det är mer att vi gillar lite udda och unika saker. Både när det gäller saker till hemmet och kläder.

Och unika grejer har de gott om, men också unika lösningar på hur man kan använda och placera dem. Bara för att en vit porslinssvan egentligen är gjord för att stå inne i bokhyllan betyder det inte att man ska vara rädd för att testa hur den ser ut i blomsterrabatten.

– Vi har ju den där gamla tramporgeln som står i trädgården, säger Jens. Vi hade den inomhus först men hade inte plats. Vi försökte bli av med den, men fick inget napp så vi satte ut den i trädgården. Och nu har humlen tagit över den.

– Jag hämtar mycket inspiration på Pinterest, berättar Mariana. Sen är det bara att ge sig ut på loppisar och leta. Ibland köper jag saker och säljer vidare direkt, men tyvärr blir det nog mest grejer in och inte så mycket ut.


Jens bästa loppisfynd:
En stor leopard i porslin för 700 kronor.

Marianas senaste loppisfynd:

En stol att hänga i ett träd utomhus.

Roligaste fyndet:

En uppstoppad påfågel.

– En kille på moped kom och körde med en svart sopsäck på pakethållaren på en marknad, berättar Jens. Det stack ut lite fjädrar och jag sprang ifatt honom. Han skulle ha 500 kr för fågeln och väntade egentligen på en som skulle köpa den men som var iväg och hämtade pengar.

– Det visade sig att vi pratade samma språk, skrattar Mariana, så jag övertalade honom att sälja den till oss istället. För 400.

Jens och Marianas tips för lyckade loppis-fynd

Gå inte på loppis när du är stressad. Det tar tid att gå igenom lådor och bord. Och glöm inte att kolla under borden, var inte rädd för att rota runt lite.

Köp inte en grej bara för att den är trendig just nu. Köp det du själv gillar.

Var där tidigt – de bästa fynden ryker först.

De allra bästa fynden gör man på mindre loppisar. Kolla på Facebook eller i tidningen efter små tillfälliga loppisar. I mindre samhällen finns oftast en anslagstavla någonstans centralt – där kan man hitta anslag om garageförsäljningar och loppisar.

Loppis-tips

Torghandeln på Stortorget i Växjö

-Jag har handlat jättemycket leksaker på Stortorget i Växjö. Där står nästan alltid någon som har sin egen lilla loppis, berättar Mariana.

Bittes second hand i Rottne

Berits bakficka i Växjö

Erikshjälpen i Växjö

– Om man håller ögonen öppna när man är ute och kör kan man hitta små loppisar som bara är öppna på sommaren och som inte har någon webbplats eller så, säger Jens. En liten bit härifrån ligger till exempel Skandevalls loppis. Man kör förbi Öja kyrka mot Gransholm sen ligger den mellan Törnåkra och Ellanda.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den