Växjös restauranggata #1

Sandgärdsgatan är Växjös okrönta bar- och restuaranggata. Här hittar alla något i sin smak.

Om Storgatan är Växjös shoppinggata så är parallellen Sandgärdsgatan Växjös bar- och restaurangtätaste.

Liksom solen börjar vi vår resa i öster. Ett par stenkast från domkyrkan ligger Villa & trädgård de luxe i den gamla komministergården. Här kan du avnjuta en stenugnsbakad pizza i den mysiga trädgården, eller en väl avvägd White guide-prisad middag i något av de unikt utformade rummen inne i villan.

Tvärs över gatan ligger The Bishops arms som är en klassisk gastropub med ett brett utbud av öl och Single Malt Whisky. Trivs du i avslappnad brittisk pubmiljö - ja då är detta stället för dig.

Om du går korsar Kungsgatan kommer du till Pizzeria Napoli Länk till annan webbplats., men dit ska vi inte riktigt än. Det är nämligen den klassiska avslutning på en lång utekväll i Växjö.

Direkt efter Napoli ligger Shady Burgers som är ett av Växjös alla hamburgarhak. Här serveras högklassiga burgare och egna ölsorter.

Vägg i vägg med Shady's hittar du Izakaya station som är Izakaya moshis kaxiga lillasyrra. Här äter du fantastiskt god asiatisk streetfood. Kanske drar du av ett par låtar i karaoke-rummet också.

Nu får du motionera lite - det är minst 50 meter till nästa ställe! Väl värda metrar till Massismo som är en genuin italiensk restaurang med höga ambitioner.

Hittills har vi hållt till höger, men du är det dags att vända blicken åt vänster. I det lilla gulliga pastellfärgade huset, som faktiskt är ett av Växjös äldsta (det klarade sig mirakulöst från alla bränder under 1800-talet) hittar du  Kafé de luxe. En brokig oas där alla kan känna sig som hemma. Här serveras vällagad mat, inte minst ett bra vegetariskt utbud. En klassiker på menyn är Tarte Flambee, som är en tunn och spröd pizzavariant.

Så över på högra sidan igen - till Restaurang Signatur där du kan avnjuta allt från små tilltugg till klassiska varmrätter i en avslappnad miljö.

Om du går in i den lilla tunneln direkt efter Signatur kommer du till Bländapassagen där du hittar lilla supermysiga fiket Oas, som är Växjös bästa vegan- och rawfood café.

Fortsätt ytterligare 50 meter och du kommer fram till ett litet torg på vänster sida – Båtsmanstorget. Där ligger Texas Longhorn som serverar grymt goda margaritas och käk som smakar som i södra USA.

En liten bit till upp på Sandgärdsgatan ligger vårt näst sista stopp - Yummy box Länk till annan webbplats.. Sushi i alla möjliga former och smaker finns på menyn.

Näst sista stopp tänker du - det finns ingen mer restaurang i sikte? Exakt - men det är nu vi vänder om igen och beger oss tillbaka till Napoli. En kebabpizza sitter nämligen som en smäck innan det är dags att gå hem och sova.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den