Välkommen på skogs-SPA

Är det några som kan det här med skog så är det Smålänningar. Här kan du låta trädens sus och fåglarnas kvittrande bli ditt mentala SPA.

Hitta balansen mellan kropp och själ i naturen. I Växjö är det aldrig långt till ett skogsbad. På menyn står gran, tall, björk eller bok – det är bara att välja. Och det är alldeles gratis!

Strunta i Beach2023 - Skog2023 är här!

Tycker du att vattnet är lite för kallt för att vara badbart kan du alltid ta ett skogsbad. Du behöver varken köpa nya badkläder eller paxa solstol.

Så här skogsbadar du

  1. Sök upp en skog eller en park.
  2. Låt mobilen vila.
  3. Stå stilla och lägg märke till vad som finns runt dig.
  4. Promenera långsamt.
  5. Stanna till och utforska det du upptäcker. Känn på trädens bark. Dofta på gräset, mossan och blommorna, lyssna på trädens sus och fåglarnas kvitter.
  6. Sitt stilla en stund, eller varför inte lägga dig på en filt och titta upp i trädkronorna och himmelen. Blunda om du vill. Njut och känn stressen rinna av dig. Det är helt ok att ha gurkskivor på ögonlocken!

Logga ut och hitta tystnaden

I Växjö kommun hittar du flera tysta platser som är perfekta för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. Här kan du landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi. Här kan du omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Visst låter det som en dröm efter en vinter fylld med digitala möten?

Du hittar alla våra tysta platser på Naturkartans webbplats Länk till annan webbplats.

Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen. Allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem.

 

Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla vad som gäller innan du ger dig ut.Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.

 

Tänk - Inte störa, inte förstöra. Tack för att du hjälper till att bevara våra vackra natur!

Sidan uppdaterades den