Upplev växjös historia

Ta en tur bland historiska platser och skrönor från kommunens alla hörn.

När de första människorna kom till Växjö är omöjligt att säga, men med tanke på alla sjöar och vattendrag som finns här torde det ha varit en bra plats att slå sig ner på. I Räppe har man hittat lämningar från stenåldern – en hällkista, som är en grav bestående av stenblock. Graven är från slutet av stenåldern och det innebär att den byggdes ungefär 2 000 år före Kristus. Det är det äldsta spåret av människor i våra trakter.

Vill man ge sig runt på en tur i Växjös historia finns det mängder av fornminnen och kulturmiljöer runt om i kommunen. Såklart har människor genom århundradena lämnat spår efter sig – en del mer spektakulära än andra. Med tidens gång har mycket blivit förstört och kan för oss som inte är arkeologiskt utbildade mest ses som en hög stenar. Men det finns många välbevarade och spännande saker att upptäcka.

Här tipsar vi om några platser som definitivt är värda ett besök om du är intresserad av traktens historia blandat med lite skrönor. Det kan bli en riktigt spännande dag inte minst för barn som får en levande historielektion.

Vi börjar vår resa i södra änden av kommunen – i Nöbbele

Här finns en av Smålands märkligaste runstenar. Inskriften är poetiskt formulerad och lyder:
”Rosten och Eliv, Åke och Håkan de svennerna reste efter sin fader, ett märkbart kummel efter Kale den döde. Därför den gode ej skall glömmas så länge stenen står och runornas stavar”

Svennerna betyder unga män, och kummel betyder minnesmärke. Alla sönerna utom Håkan bar namn som är ovanliga i runinskrifterna. Ringkorset på framsidan visar att man har anammat den kristna tron.

Det sägs att stenen för länge sedan flyttades till en annan gård, men den som gjorde detta fick ingen ro. Runstenen flyttades därför tillbaka till sin ursprungliga plats.

Vi fortsätter norrut till Ingelstad

Det finns gravhögar. Och sen finns Inglinge hög.

Det är en unik plats med över 100 olika gravsättningar varav de äldsta är minst 1 500 år gamla. Men här finns också ett av världens vackraste och mest mystiska stenklot.

Enligt sägnen är det den lokala kungen Inge som ska ligga under den stora högen, men några bevis för det finns inte. En annan teori är att det är en kvinna som ligger begravd där eftersom kvinnogravar ofta smyckades med klot.

Ett par mil norr om Ingelstad ligger Hemmesjö

Hemmesjö gamla kyrka som är en av de mest oförändrade medeltidskyrkorna både i Växjö och i landet. Kyrkan stod färdig år 1175, alltså drygt 300 år före Gustav Vasas kröning.

Inne i kyrkan kan man bland annat se en dopfunt med fabeldjurreliefer från andra halvan av 1100-talet, en Madonnaskulptur från 1400-talet och altarskåpet daterat till 1500-talet. På baksidan av skåpets dörrar finns bland annat en målning av Sankt Sigfrid. I famnen har han ett kar med sina tre systersöners avhuggna huvuden.

Det är omöjligt att inte känna historiens vingslag när man går på kyrkogården eller tittar in i den lilla kyrkan.

Den lantliga miljön runt omkring, växtligheten och svalorna gör att man lätt kan fantisera om hur det var att gå till kyrkan här för 500 år sedan. Kanske hade de som bodde här aldrig ens varit inne i "storstaden Växjö".

Fler spännande medeltidskyrkor att besöka


Drevs gamla kyrka Länk till annan webbplats.

Dädesjö gamla kyrka Länk till annan webbplats.

Jäts gamla kyrka Länk till annan webbplats.

Sjösås gamla kyrka Länk till annan webbplats.

Vederslövs gamla kyrka Länk till annan webbplats.

Från Hemmesjö är det inte så långt till Växjö och Kronobergs slottsruin

Slottet utgjorde en gång i tiden gränspost mot Danmark. Här firade Nils Dacke jul 1542. Det småländska bondeupproret med Nils i spetsen slogs dock ner och slottet byggdes ut av Gustav Vasa och hans söner. Men redan i mitten av 1600-talet hade slottet spelat ut sin funktion som gränsförsvar. Istället började sten tas bort från slottet för att användas som byggnadsmaterial inne i Växjö.

Att så här över 400 år senare gå över bron in på slottsgården och tänka på riddare, fängelsehålor och krig mot danskar är verkligen en kittlande upplevelse. Här kan du, under sommarhalvåret, passa på att fika eller ta en lätt lunch på mysiga Ryttmästaregården. Är det varmt så finns det en liten badplats bakom där du kan ta ett dopp.

När du ändå befinner dig i Växjö stad så ta ett besök på Smålands museum där du hittar flera fina utställningar om Kronobergs kulturhistoria. Smålands museum är förresten Sveriges äldsta länsmuseum, det invigdes 1890. Eller spara det till en regnig dag och stanna där hela dagen – lunch kan du äta på Izakaya Moshi som ligger i samma byggnad.

I norra delen av kommunen ligger Berg, Lädja och Hultaklint

Där finns så mycket spännande att man borde göra det till en heldagsutflykt. Här finns såklart Singoallas grotta. Och Elin Wägners Lilla Björka som berättar en lite nyare del av vår historia.

Men här finns också äventyr som är lite svårare att hitta – vad sägs om en varggrop eller en gammal jordkällare fylld med drakguld?

Bland Björnadals höga tallar och täta granar gömmer sig en liten jordkällare. Dagar då solsken strömmar in genom öppningen, syns ett svagt forsforcerande ljus genom mörkret. På jordkällarens stenväggar växer den sällsynta lysmossan som får en att tänka på sagor om drakguld.

I närheten av jordkällaren finns också en gammal varggrop. Vem kommer inte ihåg Astrid Lindgrens berättelse om när Emil grävde en varggrop och Kommandoran ramlade i?

Varggropar var något som var vanligt från 1300-talet och fram till mitten av 1800-talet då den fångstmetoden blev olaglig. I mitten av gropen stod en påle med ett lockbete och när vargen hoppade efter detta föll den ner i gropen. Det kan vara lite knixigt att hitta hit på små igenväxta stigar, men på Naturkartan hittar du en vägbeskrivning. 

Vägbeskrivning på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Var man än kör i kommunen så ser man den lilla skylten med "kringlan" som betyder att här finns ett fornminne. Stanna på måfå eller planera din fornminnestur.

Fornminnen hittar du på Riksantikvariets Fornsök Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den