Upplev värdefulla jätteträd

Växjö har ett fantastiskt trädbestånd och här visar vi vägen till några majestätiska och värdefulla jätteträd runt om i Växjö.

Träden spelar inte bara en viktig roll i att ge staden en grön och lummig karaktär, de gör också att Växjö blir en mer attraktiv plats att bo och leva i genom att de bidrar till att förbättra invånarnas hälsa samt minskar mängden dagvatten och förbättrar lokalklimatet. Träd är även viktiga som kulturbärare och bidrar till många biologiska, sociala och estetiska värden.

Här hittar du de största jätteträden i Växjö, som är väl värda ett besök:

Växjös största bok

– Vid Araby golfbana och naturreservat. Omkrets 6,14 meter.

Hitta hit: följ den rödmarkerade gångstigen i Araby naturreservat. Den ståtliga boken väntar i den norra delen nära Araby herrgård som även har flera parkeringsplatser.

En jättestor asp

- Utmed smalspåret Norrgårda med en omkrets på 3,99 meter. Ett besök vid utsiktsplatsen Nyborgskullen som ligger strax österut kan rekommenderas.

Hitta hit: På vägen mot Rottne, sväng av österut vid korsning i Stojby och stanna vid Norrgårda där smalspåret passerar. Promenera 2-300 meter norrut på smalspåret och du ser skylten framför jätteaspen.

Den stora eken

- Utmed Knutsgårdslingan, i naturreservatet Teleborg med en omkrets på 5,94 meter (skylt jätteträd på plats).

Hitta hit: Eken ståtar i norra delen av (1.8 km) gulmarkerade Knutsgårdslingan. Parkering finns utmed Stallvägen på campus och vid reservatsentrén Knutsgård.

Den ihåliga eken

- I södra delen av naturreservatet Hissö. Denna ek har burit en mångfald av arter i flera hundra år och sett naturens förändringar. Numera är stammen nästan ihålig men väl värd ett stopp på turen runt Hissöslingan.

Hitta hit: Naturreservatet Hissö ligger cirka fem kilometer norr om Växjö centrum. Efter Hissöbron stannar du vid södra parkeringen där du också finner reservatsinformation. Eken väntar en kort promenad österut och har en egen skylt med beskrivning.

Den ståtliga skogslinden

- Nära förskolan Linden i Lammhult. En ståtlig trädkrona med stamdiameter på 1,64 meter vilket ger imponerande 5,15 meter i omkrets.

Hitta hit: Vid förskolan Linden på Herrgårdsgatan 30 i Lammhult.

Fler tips:

  • Ekar - Bosagården och Ingelshov i Ingelstad.
  • Ek – trädäcket upp mot Ringsberg
  • Flera stora ”evighetsträd” i Bokhultets naturreservat, speciellt på Biskopsudden och Borgmästarudden.
  • Naturreservaten Braås Park och Sjösås äng i Braås 

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den