Upplev naturen

Naturen ställer inte in. Den är dessutom gratis, öppen dygnet runt och har gott om plats för alla.

Naturen - ta ett skogsbad och den blir ditt spa. Ta med dig picknick-korgen och den blir din restaurang. Åk ut en tidig morgon och lyssna på fågelsången och den blir din konsert eller ta på dig träningskläderna och den blir ditt gym.

Vi i Växjö är lyckligt lottade som har en sådan mångfald av natur inpå knuten. Här finns allt från mindre parker med planterade rabatter på gång- och cykelavstånd till vild urskog, sjöar, åar, hisnande utsikt och spännande grottor.

Alla kan njuta av naturen på sitt sätt - man behöver inte vara en van naturmänniska och vandrare. Våren är den tiden på året naturen kanske är som allra vackraste. Boken slår ut i skir grönska, det börjar blomma, fåglarna kvittrar och det porlar i bäckar och vattendrag. Varför inte ta med barnen på safari bland grodyngel, skalbaggar, harar och fåglar? Glöm bara inte picknickkorgen - man blir lätt hungrig när man är ute i friska luften.

Hitta din del av naturen

Skogsbad - vad är det?

Att vistas i naturen är ett effektivt sätt att minska stress. Skogsbadet har sitt ursprung i Japan där det finns ett hundratal officiella skogsbadskogar dit stressade Japaner åker för att koppla av.

Så här skogsbadar du

  1. Sök upp en skog eller en park.
  2. Låt mobilen vila.
  3. Stå stilla och lägg märke till vad som finns runt dig.
  4. Promenera långsamt.
  5. Stanna till och utforska det du upptäcker. Känn på trädens bark. Dofta på gräset, mossan och blommorna, lyssna på trädens sus och fåglarnas kvitter.
  6. Sitt stilla en stund, eller varför inte lägga dig på en filt och titta upp i trädkronorna och himmelen. Blunda om du vill. Njut och känn stressen rinna av dig.

Det är tack vare allemansrätten vi kan röra oss fritt i den svenska naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Och eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen så blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar i olika situationer och på olika platser. Hur kan jag bete mig i naturen? Vad kan jag och vad kan jag inte göra? Hur kan jag visa hänsyn, till de som äger marken, till djur och till andra besökare?

Mer information om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den