Tysta platser

I Växjö kommun hittar du flera tysta platser som är perfekta för återhämtning, rekreation eller skogsbad i långsam takt. Här kan du landa i grönskan, andas lugnare och samla ny energi.

Här kan du omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången.

En god ljudmiljö är mer än bara frihet från buller. Det är en viktig ingrediens för hela upplevelsen i naturen. En tyst plats är ett område där upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 procent av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). I naturkartan på länken nedan hittar du de platser som uppfyller kraven ovan.

Du hittar alla våra tysta platser på www.naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skogsbad - vad är det?

Att vistas i naturen är ett effektivt sätt att minska stress. Skogsbadet har sitt ursprung i Japan där det finns ett hundratal officiella skogsbadskogar dit stressade Japaner åker för att koppla av.

Så här skogsbadar du

  1. Sök upp en skog eller en park.
  2. Låt mobilen vila.
  3. Stå stilla och lägg märke till vad som finns runt dig.
  4. Promenera långsamt.
  5. Stanna till och utforska det du upptäcker. Känn på trädens bark. Dofta på gräset, mossan och blommorna, lyssna på trädens sus och fåglarnas kvitter.
  6. Sitt stilla en stund, eller varför inte lägga dig på en filt och titta upp i trädkronorna och himmelen. Blunda om du vill. Njut och känn stressen rinna av dig.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den