Längdskidåkning

Tips till dig som funderar på att ge dig ut i spåren för första gången

Att åka längdskidor är härligt. Det är ett underbart sätt att njuta av naturen samtidigt som man får ett rejält träningspass för hela kroppen.

Flera föreningar drar skidspår i kommunen och här hittar du aktuell spårstatus Länk till annan webbplats.

När du åker så använder du många muskelgrupper i kroppen, så det är ganska ansträngande. Är du nybörjare, så starta med att åka en halvtimme. Känn efter hur pjäxorna sitter, om skidorna är rätt vallade och hur det känns i kroppen. Det är bättre att åka ofta och kortare sträckor innan man ger sig ut på långtur.

Rätt kläder när man åker skidor är oerhört viktigt. Tunna men varma strumpor och handskar så du varken fryser eller svettas.

När det gäller skidor så behöver du inte ha den mest påkostade utrustningen - viktigast är att skidor och stavar är anpassade till din längd och vikt och att pjäxorna sitter bra på foten.

När du väljer skidor för klassisk åkning tar du din egen längd och lägger till 20-30cm. För barn gäller 5-20cm längre än barnets kroppslängd. Fram till 4 år ska längden vara så nära den egna kroppslängden som möjligt.

Rätt längd på stavarna är väldigt viktigt - en tumregel är att deska gå ungefär mellan armhålan och toppen på axeln.

Börja inte vallningsfritt, utan använd starttejp och sätt på fästzonen under skidorna. Om du är osäker på hur du ska göra så kan personal i en sportbutik hjälpa dig.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den