Så blir du säker på isen

Våra många sjöar tillsammans med allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter till ett aktivt friluftsliv - året om.

När isarna lägger sig skapas fina arenor för skridskoåkning, vinterfiske, skidåkning, nya promenadturer och mycket annat. Men innan du ger dig ut på en naturis är det viktigt att du förbereder dig, har rätt utrustning och vet hur du ska göra om du eller någon annan skulle gå igenom isen.

Var aldrig ensam på isen

Sällskap är extra viktigt på isen. Aldrig ensam, en eller flera vänner är den bästa utrustningen! Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark och vältränad.

Ta med rätt utrustning

En ispik eller annat redskap för att prova isens bärighet är ett måste. En livlina för räddning, isdubbar samt någon form av flythjälp (ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall). Mobiltelefonen skall vara vattentätt packad så att ni kan larma 112 om så behövs.

Tänk också på

  • Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla går igenom isen samtidigt
  • Ta det lugnt - hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is
  • Testa isen med en ispik. Den ska vara minst 10 centimeter kärnis, det vill säga genomskinlig och hård
  • Om du hamnar i vattnet - vänd dig mot det håll du kom i från. Jobba med en isdubb i taget och ta kraftiga simtag med benen för att häva dig upp. Åla dig fram på isen en bit innan du reser på dig
  • Larma 112 med en gång om du ser någon som går igenom isen

Läs mer på Värends räddningstjänsts sida om issäkerhet Länk till annan webbplats.

Tycker du att det är lite läskigt att ge dig ut på isen på sjöarna så finns det flera spolade isar på land runt om i kommunen. Länk till annan webbplats.

Saknar information

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den