Fiska fint i Växjö kommun

Med över 250 sjöar finns många möjligheter till olika slags fiske i Växjö kommun. Få de tio bästa fisketipsen från en lokal expert på fint fiske.

Kjell Johansson arbetar med fiskefrågor i Växjö. Han är fiskeguide och författare till fiskeböcker och van vid att få frågor från både fiskesugna Växjöbor och besökare.

– Som fiskestad är Växjös styrka att det finns många sjöar nära centrum och utanför Växjö finns det dessutom massor av olika fiskepärlor.

Sjöarna nära centrum har renats under många år och mår numera bra och är fina badsjöar. Men dessvärre har det på grund av utsläpp av PFAS kommit till kostrekommendationer för hur ofta man bör äta fisk från de centrumnära sjöarna Växjösjön, Trummen samt Södra- och Norra Bergundasjön.

Kostrekommendationen på grund av PFAS i fisk Länk till annan webbplats.

10 fisketips i Växjö och närområdet:

1. Fiska nära centrum

Om du vill fiska nära Växjö centrum finns fem fina närliggande sjöar att välja mellan: Växjösjön, Trummen, Barnsjön samt Södra och Norra Bergundasjön. Här kan du få allt från abborre till gädda och gös.

2. Fiska från bryggor

Södra Bergundasjön och Norra Bergundasjön möts vid Sundet. Där finns en stor populär brygga där många fiskare brukar samlas. Omgivningen består av härlig bokskog och det finns en eldstad för den som vill grilla. Det finns fler bryggor i Södra Bergundasjön och även i Växjösjön som passar fint om du vill meta och spinnfiska.

3. Fiska vid en liten mysig insjö

De fina småländska skogarna bjuder på många undangömda skatter. Här fiskar du omgiven av susande granskog och kanske en och annan nyfiken älg.
Fiskekort köps digitalt. Kom i kontakt med olika fiskevårdsområden på:

Fiskekorts webbplats Länk till annan webbplats.

iFiskes webbplats Länk till annan webbplats.

4. Fiska i en nationalpark

Ta dig till sjön Åsnen och kombinera fisketuren med paddling eller en härlig vandring i en Sveriges nyaste nationalparker. Åsnen är en av de största fiskesjöarna i södra Sverige och många spännande öar, fjordar och vikar som ger mångfald och variation. Här kan du bland annat fånga gädda, abborre, gös och ål.

Flicka håller i stor fisk

5. Fiska med känsla av skärgård

Helgasjön ligger även den nära staden. Sjön har flera fjordar och öar som bildar sund och skärgårdsliknande partier. Här fångar du först och främst abborre, gös och gädda, men även braxen, mört, löja, sutare och lake.

6. Spinnfiska dig runt en sjö

Trummen passar utmärkt för spinnfiske från land. Abborren hugger oftast, men även gäddan och gösen. Ytgående beten passar bäst och du slipper de tråkiga bottennappen. Dålig koll på olika slags beten? Ta kontakt med en fiskebutik så hjälper de dig!

7. Fiska i båt

Södra Bergundasjön och Helgasjön är bra båtvatten eftersom sjöarna är stora och har fiskerika vatten. Fiskebutiken Cityfiske hyr ut en båt i Södra Bergundasjön och Evedals camping hyr ut båt i Helgasjön. Ramper för trailerbåt hittar du i Södra och Norra Bergundasjön. Båtplatser finns att hyra.

8. Fiska hållbart

Ta inte upp mer fisk än du behöver. Om du har tänkt att släppa tillbaka fisken - behandla den varsamt.

9. Fiska utan fiskekort

I kanalen från Söderleden till Södra Bergundasjön är det fritt mete för alla – det vill säga fiskekort behövs inte. Här kan du få upp både abborre och mört. Tips: Mask och maggott fungerar bäst som bete.

10. Fiske för alla

Har du en funktionsvariation som innebär att du till exempel sitter i rullstol, så finns det bra fiskemöjligheter vid sjön Trummen. Där kommer du enkelt nära vattnet med fordon, och det finns stora träbryggor som passar bra att fiska från.

Fiskespö i solnedgång

Fiska på lektionstid!

Visste du att skolklasser i Växjö har möjlighet att utan kostnad få hjälp med att arrangera en friluftsdag med fokus på fiske? Den lokala fiskeklubben hjälper till och Sportfiskarna och branschorganisationen Svensk Sportfiskehandel sponsrar med utrustning. Varje deltagande klass får bland annat 25 kompletta metspön eller pimpelspön!
Kontakta Sportfiskarna för anmälan Länk till annan webbplats.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Fiskekort

Sidan uppdaterades den