Cykla Växjö Runt

En cykeltur på 4 mil runt Växjö - I Växjö är det inte bara nära till naturen, här börjar faktiskt naturen i staden. I Växjö kan vi erbjuda dig en spännande smak av Småland med många naturreservat och mängder av möjligheter att cykla, löpa, eller vandra i.

Längs den cirka 4 mil långa cykelturen finns det vackra vyer, rastplatser, restauranger, fik, konstverk och mycket mer för dig att njuta av på din cykeltur.

Växjö Runt är en cykelled för både den vane och den ovane. Den spännande leden tar dig hela vägen runt vackra Växjö och det kvittar vart du börjar på leden, för runt hela cykelleden hittar du platser att upptäcka som ger dig både äventyr och lugn i själen.

Platser att upptäcka:

Teleborg Slott

Runt Teleborg Slott finner du det självklara stoppet för en paus. Du kan vandra omkring det vackra och majestätiska Teleborg Slott och se grönskan gro framför dina ögon i Slottsparken, och varför inte ta med en picknick i cykelkorgen och njuta under ett träd med utsikt över det anrika slottet?


Teleborg Restaurang

Efter en lugn stund i skuggan under träden i parken utanför Teleborg Slott så finns det möjlighet att gå in i det anrika slottet och uppleva en Askungen-stund, en bal på slottet, med känslorna du får när du går in för en bit mat på Teleborg Slottsrestaurang. Rummen på slottet är vackert inrett med känsla för detalj, så du ska få en riktig slottupplevelse tillsammans, i möjligaste mån, avnjuta lokal mat och råvaror efter säsong.


Naturreservatet Teleborg

Teleborgs naturreservat kommer du cykla längs med Växjö Runt. Naturreservatet ger dig inblick i naturmarker som odlingslandskap, hagmarker och utsikt över vackra Trummen. Du är välkommen att uppleva naturreservatet och allt det har att erbjuda men kom ihåg att det inte är tillåtet att:

  • Tälta, ställa upp husvagn eller husbil
  • Göra upp eld annat än på särskilda platser, störa djurlivet
  • Skada eller bortföra levande eller döda växter eller växtdelar, medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur
  • Vistas in fågelskyddsområdet mellan 1 april och 30 juni

Vattnets Röst

Precis intill Trummen, i närheten till Teleborg Slott, finner du det storslagna konstverket Vattnets Röst av Shelley Sharr. Konstverket ger dig en bakgrund till Växjös sjöar, samt elementet vatten, och restaurerandet av dessa för att få klarare vatten i hela sjösystemet och att Växjös arbete ska bidra till att Östersjön förbättras.

Trummen Badplats

När du är runt Trummen så finns det en fantastisk möjlighet att ta ett bad på Trummens Badplats, som är bara ett stenkast ifrån både stan och Växjö Runt. Närheten till Teleborg Slott gör det även lätt att kombinera bad med ett restaurang besök efter ett dopp i det blå.

Naturreservatet Bokhultet

Längs den lummiga skogen i vackra Bokhultet går Växjö Runt. Om du tidigare inte stannat för att njuta av skogens lugn och stillsamhet så har du möjligheten att göra det nu. Gå in i ett zen-mode, ta tre djupa andetag, så har du energi till resten av cykelrundan. Bokhultet erbjuder även ett bi-paradis där du kan lära dig om bin och i bi-paradiset har du möjligheten att få se bina i sitt naturliga habitat då blommorna som växer där är bra för bina.

Bokhultet fortsätter och över bäckar och broar finner du massvis med rastplatser där du kan vila dina ben och ta en kopp kaffe och njuta av utsikten av Södra Bergundasjön.

Araby Badplats

Precis vid Helgasjön hittar du natursköna Araby Badplats. Här hittar du stora gräsytor för lek, grillplats, sandstrand, badbrygga och härlig grönska vilket utmärker familjevänligheten i denna lugna miljö inom Hovshaga naturreservat.

Araby Wärdshus

Ovanför badplatsen hittar du Araby Wärdshus som ligger beläget nära Helgasjön och Växjö Golfklubb. Här kan du njuta av god mat och dryck i en grönskande och vacker miljö.

Badplats Bergsnäsviken Länk till annan webbplats.

Här mellan Bredvik och den framväxande nya stadsdelen Bäckaslöv kan du cykla eller gå över en nyöppnad lagunöverfart. Här finns en stor fast brygga samt en badplats med sandstrand för ett dopp i Bergsnäsviken som har ett unikt tillflöde av friskt badvatten från Helgasjön. Utmed överfarten finns flera gångstråk och sittbänkar med fina utblickar över vattenspegeln.

Kronoberg Slottsruin

Kronobergs Slottsruin är en del av Växjös intressanta historia och medan du kan uppleva en anrik stund kring slottsruinen. Ta dig tillbaka i tiden och lär om hur Gustav Vasa lät borgen byggas ut för en stark befästning, en historielektion man inte får missa!

Ryttmästargården

Precis intill Kronobergs slottsruin finns det även möjlighet att med utsikt över slottsruinen njuta av god mat, fika, kaffe och dryck på Ryttmästargården som ligger vackert beläget vid sjön. Varför inte njuta av en god våffla och kaffe, lite energipåfyllning till cykelturen!

Kronoberg Naturreservat

Det närliggande naturreservatet Kronoberg ger dig anrika fornaminnen och en lummig miljö, här är det bara att njuta medan du cyklar. Glöm inte att ta in all grönska och historik medan du cyklar genom naturreservatet, och glöm inte att vara försiktig med vår vackra natur!

Evedal badplats

Evedals badplats är ett perfekt stopp för dig som letar efter både sandstrand, gräsytor och lek för barnen men även närhet till restauranger för att få en bit mat i magen under cykelturen.

Golfrestaurang Glasriket

I de mysiga skogarna kring Sandsbro hittar du Växjö Golfklubb och dess restaurang. Här hittar du ett utbud av både dagens lunch och en ala cartemeny med stort utbud på hamburgare, gyros och sallad.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den