Cykelturer som passar alla

I Växjö med omnejd finns det fina cykelturer för alla smaker, oavsett om du gillar hög fart på ojämna skogsstigar, att susa fram på landsväg eller långsamt njuta på slingrande grusvägar. Cykelmotionären Hampus Rydström tipsar om de bästa rundorna. 

–Hampus Rydström började cykla på allvar för sju år sedan när knäproblem satte stopp för hans löpning. Nu äger han flera cyklar för olika typer av underlag och ansvarar för Lammhultscyklisterna MTB-grupp. Hampus menar att en stor del av cyklingens charm är att man upptäcker så mycket av närområdets natur och djur på cykel.

Rådjur och älg är ganska vanligt att jag ser på mina rundor. Lite mer udda är minikängurur i trädgårdar och dovhjort i hägn vid Vederslöv!
Enligt Hampus är cykling både ett sätt att motionera och samtidigt få en fantastisk upplevelse.

–Det bästa med att cykla är att bara ge sig ut och inte veta var man hamnar, det finns oändliga mängder grusvägar.

Hampus cykeltips:

Växjö runt

Detta är en självklar cykelrunda på totalt 40 km. Den är toppen både för den som cyklar ofta och den som inte är så van.

Information om Växjö runt

Stigcykling

För de som är intresserade av stigcykling för mountainbike (MTB) finns flera bra områden bland annat runt Kala höjden på söder i Växjö och bokskogen i närheten.

Information om stigcykling

Trampa mot Åsnen

Andra fina cykelområden upptäcker du om du tar dig söderut mot stadsdelen Teleborg och cyklar vidare mot Urshult och Sirkön vid sjön Åsnen. Detta blir en bra tur på cirka 9 mil.

Information om Åsnen runt

Fler härliga cykelleder

Trummen runt 3 km

Härlövrundan 40 km

Bergkvararundan 25 km

Gemlarundan 36 km

Hemmesjörundan 35 km

Sydostleden 270 km

Rottnen runt 42 km

Cykla med barn och hitta skatter

En bra aktivitet för att få med sig barnen på en spännande cykeltur är geocaching, där man längs cykelvägen stoppar för att leta upp små skatter, så kallade "cacher". Det enda du behöver är en GPS-enhet och ett gratis konto hos geocaching.com.
Skapa konto för geocaching Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Cykla Härlövrundan
Stigcykling vid Södra Bergundasjön
Cykla Gemlarundan

Sidan uppdaterades den